Nehéz a dolgunk ha konvektorral fűtünk, azonban még így is gazdaságosabb mint az átalánydíjas távfűtéses rendszerek. Több praktika is létezik a gázfogyasztás csökkentésére, én most itt az egyik kedvenc módszeremet ismertetem. Bizonyára mindenki jól ismeri a konvektorok hőfokszabályzó tárcsáit. Azt is valószínűnek tartom, hogy a nagy többség hallott már olyan balesetről, ahol a mit sem sejtő lakó a 7. fokozaton járatta a berendezést, majd a hónap végén lekaparta arcáról a bőrt mikor kézhez kapta a több tízezer forintos gázszámlát.
Előzzük meg az ilyen baleseteket!

Tegyük tisztába a dolgokat, kezdjünk a hőfokszabályzóval, és annak működésével.
Általában az alábbi osztásokat találjuk rajta:

N - temperáló
1 - 13 celsius fok
2 - 17 celsius fok
3 - 20 celsius fok
4 - 23 celsius fok
5 - 26 celsius fok
6 - 30 celsius fok
7 - 33 celsius fok

Minket csak az első 4 osztás érdekel, azaz az N; 1; 2 és 3.

Már a 3. fokozat beállítása is nagy felelőtlenségre és magas fokú burzsujságra utaló jeleket enged feltételezni, mégis néha oda kell csavarjuk a tárcsát ha a helyzet úgy kívánja. Például ha csecsemő/kisgyerek él velünk egy háztartásban, vagy a nagymama épp most esett át a térdműtéten. (Az megint más kérdés, hogy a gyerekvállalás a gazdagok mókája. - a szerk.) Mi most feltételezzük hogy nincs gyermek a lakásban, és a nagyi is versenytáncol még.

Rögtön a konvektor megvásárlása után érdemes körömlakkal, esetleg szigetelőszalaggal letakarni/leragasztani a 3. fokozat fölötti osztásokat, hogy még véletlen se legyünk gázpazarlók. 
Az N-t állítsuk be elsőnek, majd kezdjünk fűteni. Néhány óra elteltével a lakásban kellemes 6-8 celsius fok körüli hőmérséklet kezdi csiklandozni talpunkat. Várjunk ki, teszteljünk! Ha 2-3 hét elteltével nem kapunk tüdőgyulladást, akkor próbáljuk ki, hogy miután fürödtünk, vizes hajjal járjuk körbe a lakást. Az optimális eredmény érdekében néhány ventilátort is bekapcsolhatunk. Ha ezek után sem jelentkeznek a betegség tünetei, akkor az N osztás az ideális számunkra.

De mi van akkor ha megfázunk? Ilyenkor bár fájó szívvel, de érdemes állítani a hőfokszabályzón. 
Állítsuk a kapcsolót az 1. fokozatra. Ez már 13 celsius fokos hőmérsékletet jelent. Ez igazi luxus. Gondoljunk csak bele, hogy hány ember vágyik ilyen temperatúrára.
Azonban mi megengedhetjük magunknak, mert nagyapa kapja a Holocaust-segélyt, nagymami pedig náciarannyal pénzel minket Argentínából.
Most ismételjük meg a fenti fürdőkádtesztet, de egészítsük ki azzal, hogy jeges vizet iszunk miután helyben futottunk 10-15 percig. Ha nem jelentkezik a tüdőgyulladás, akkor számunkra az 1. fokozat lesz az ideális.

De jaj, mi van akkor ha megbetegszünk?
Ilyen esetben sürgősen a 2. fokozatra kell váltanunk a piciny tárcsán. Ez már igazi fényűzés, ne csodálkozzunk ha a szomszédok megorrolnak ránk, illetve fenyegető üzeneteket helyeznek el bejárati ajtónkon. Sajnos ez ezzel jár. Miután a lakásban 17 celsius fokra emelkedett a hőmérséklet, ismételjük meg az előző pontban említett tesztet, viszont itt a jeges víz elfogyasztása után ne öltözzünk fel 3-6 óráig. Ha ilyen feltételek mellett nem betegszünk le, akkor természetesen a 2. fokozat lesz a számunkra megfelelő.

De mi van akkor, ha jön a láz és a kínok?
A következő pontot csak a legbátrabbaknak ajánlom.
Csavarjunk a tárcsán egészen a 3. fokozatig. Ez már olyan kapcsolóállás mint az Oroszlánkirályban az Elefánttemető: tiltott hely, de néha szükséges megismernünk. Ez a fokozat már igazi karvalytőkésséget enged feltételezni, ne csodálkozzunk hát, ha a NAV olajkutaink felől kezd érdeklődni, és a szomszédok is medvecsapdákat helyeznek el a lépcsőfeljáróra. Ezután, ha a fürdőkád-tesztet megismételtük, és megintcsak lebetegszünk, akkor sajnos nem tudunk a konvektorral spórolni. Nem nekünk találták ki ezt a fűtőtestet. A parkettát nem érdemes felszedni, a bútorokat nem érdemes felkockázni, ehelyett inkább keressük fel a Harmónia vadászboltot, és végezzünk magunkkal.

Nincs pénzed albérletre? Egyetemista vagy? Többen béreltek lakást?
Léteznek alternatív megoldások a virgonc lakótársak ellen. Meglehet, hogy nekünk a 2. fokozat lenne a megfelelő, (mert fityfaszok vagyunk, és kevés az N) de lakótársunk átkapcsol a 3.-ra, mert más társadalmi osztályból származik, és alanyi jogon feltételezi hogy ez normális dolog. Pediglen ez csöppet sem korrekt másokkal szemben. Ilyenkor szerezzünk be kulccsal zárható lakatot, és 18-as fúrószárat.
Fúrjuk meg a konvektor burkolatát, majd a nyitható fedőelemet is. Fűzzük át a két lemezen a lakatot, és zárjuk le azt. A kulcsot érdemes feszültség alá helyezni egy MT kábel segítségével, így akadályozva vicces kedvű lakótársainkat az állítgatástól.

Kellemes megtakarítást mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrtakarekos.blog.hu/api/trackback/id/tr665021927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kajmakám 2013.01.16. 16:28:10

nagyon hasznos útmutató. köszönöm uram!

mr.takarekos 2013.01.18. 03:04:19

Igazán nincs mit Kajmakám Úr! Legyen hasznos az Ön, és családja számára ez a kis tájékoztató!

csoretoltve 2014.10.01. 20:48:31

igy a futesszezon kozeledtevel nagyon hasznos ez a kis utmutatas
süti beállítások módosítása